Semboller ve Anlamları

Power (Güç)   

Geçmişi İkinci Dünya Savaşı'na kadar uzanan güç sembolü, bir sistemin çalışmaya başlamasını veya çalışan bir sistemin kapatılmasını sağlıyor. "1" "on" yani sistemin açık olduğu anlamına gelirken, "0" ise "off" yani sistemin kapalı olduğunu gösteriyor. Zaten sembole yakından bakıldığında 0 ve 1'in iç içe olduğu kolayca anlaşılabilir. 1973 yılında International Electrotechnical Commision, bir çemberle çubuğu bir araya getirdiğinde bu sembolü "standby güç durumu" olarak kabul etmişti. Ancak anlaşılmaz yapısı nedeniyle bu kararından vazgeçen kuruluş, bu sembolü sistemi açıp kapatan bir sistem haline getirdi.



Command (Komut)    

Orijinal Mac geliştirme takımından Andy Hertzfeld, menü komutlarını doğrudan klavyeye aktarbilmek için diğer takım üyeleriyle çalışırken, Hertzfeld ve takımı, bu noktada özel bir fonksiyon anahtarı eklemeye karar verdi. Bu fikre göre diğer butonların kombinasyonuna tıklandığında, bu "Apple" anahtarı, benzer menü komutunu seçecekti. Aradan geçen zamanla birlikte ise bu özel komut sembolü, Apple klavyelerinde halen bulunmaya devam ediyor.





Bluetooth

Bluetooth ismi eski Danimarka Kralı olan Harald Blatand'ın isminden esinlenerek konulan bir isimdir. Türkçe'ye Mavi Diş olarak da çevrilen ancak daha çok orijinal ismiyle anılan Bluetooth, 1994 yılında Ericsson tarafından geliştirilmiştir. Bu sayede Bluetooth teknolojisi cep telefonları ve diğer mobil cihazlarda kablosuz bağlantı kurabilmek için kullanılmaya başlandı.





USB 

Neptün'ün çatal şeklindeki zıpkınından esinlenen USB simgesinde çember, kare ve üçgenin de yer aldığı farklı çevre birimlerinin birbiriyle bağlantı kurduğu resmediliyor.







Play (Oynat)

Çıkış amacı olarak bilgisayarlar düşünülmediyse de, Play simgesi bugün için daha çok klavye üzerinde, medya oynatıcılarda ve müzik/video çalarlarla kullanılıyor. Ancak Play ve Pause simgelerinin aslen nasıl ortaya çıktığı halen bilinmiyor. Kimi kaynaklara göre ilk olarak teyplerde kullanılan Play simgesi, rewind/fastforward yani geri/ileri sarma butonlarında da kullanıldı.





Pause

Pause simgesi genel olarak elektriksel bir şema üzerindeki açık bağlantı için kullanılan bir formülü ifade eder. Daha sonraki yıllar ise bu sembol, daha çok oynatılan/çalışan bir öğenin durdurulması için kullanılmaya başladı.







Sleep

İnsanlar genel olarak "standby" ile ilgili kafası bir hayli karışıktır. Önceleri standby modunu simgeleyen hilal simgesi, daha sonra Avrupa ve ABD'de "uyku modunu" göstermek için kullanılmıştır.







@ sembolü 

Yaklaşık 500 yıllık bir tarihi olan @ sembolünün çıkış noktasıyla ilgili tartışmalar halen sürüyor. Kimi araştırmacılar, bu sembolün Ortaçağ'da keşişler tarafından "içinde", "tarafına doğru" anlamında kullanıldığını ifade etse de, kimisi ise Venedik'lilerin dahi bu simgeyi kullanmış olabileceklerini savunuyor.




Firewire 

FireWire'ın ortaya çıkışında büyük rol oynayan Apple, bu yeni teknoloji için başlarda sembol bulamıyordu. Daha çok dijital ses ve video araçları için "yüksek hızda bağlantı"yı ifade eden FireWire için tasarımcılar da video, ses ve veriyi beraber sunan bir sembol üzerinde çalıştılar. Önceleri kırmızı olan sembol, daha sonra bilinmeyen bir nedenden dolayı sarıya çevrilmiştir.




Ethernet

IBM'den David Hill tarafından tasarlanan Ethernet sembolü, yerel ağ bağlantısına bağlanan bilgisayarları sembolize ediyordu. Hiyerarşik bir yapıda bulunmayan bilgisayarlar, ağa bağlı sistemleri gösteriyordu.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorum yap