Zero ( kısa animasyon film )


Hayatının anlamsız olduğunu düşünen insanların bir kez daha düşünmesini sağlayacak güzel ve anlamlı bir kısa film.

Öğretmenler Gününüz Kutlu Olsun


Göster Gününü 2 - Kick Ass 2

Mindy/ Hit-Girl, babasının da yönlendirmesiyle süper kahramanlar ekibinden ayrılır ve normal bir hayat kurmaya çalışır. Dave / Kick-Ass de normal hayata nispeten dönmüş olsa da Justice Forever isimli kendisine benzeyen kahramanlardan oluşan bu grubu gördüğünde onlara katılmaya karar verir. Justice Forever bir gece yeni bir görev kararı alır; bu seferki hedefleri Mr. Kim tarafından yönetilen ve çocukları pazarlayan bir çetenin izini sürmektir. Bu kötücül lider bir grup Latin Amerikalı çocuğu kaçırır; Kick-Ass, Battle Guy ve diğerlerinin yapması gereken şey ise daha fazla geç olmadan onları kurtarmaktır.
Filmin yönetmenliğini ve çizgi roman uyarlamasını bu sefer Jeff Wadlow üstlenirken ilk filmde seyrettiğimiz Aaron Taylor-Johnson, Chloë Moretz, Christopher Mintz-Plasse, Nicolas Cage ve Yancy Butler da karşımıza çıkacak isimler arasında.

Değişken Kavramı

Bu ders sonunda değişkenin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını öğrenmiş olacaksınız.

Önemli: Php öğrenmek istiyorsanız değişken kavramını çok iyi anlamalısınız. Bu konu birçok derste kısaca birkaç cümle ile anlatılıp geçilmektedir. Fakat iyi bir programcı değişkenlere hakim olan kişidir. Özellikle diziler konusuna gelince beni daha iyi anlayacaksınız.
Php de her programlama dili gibi bilgisayar hafızasındaki bilgilerle çalışır. bunun sunucu makinelerde olması farketmez, durum aynıdır.
En basit hali ile değişkeni bir kutu olarak düşünebiliriz. Kutu ne işe yarar içine eşyalar koymaya yarar.


Şimdi evinizde böyle bir kutu olduğunu düşünün. içersine eşyalar koyuyorsunuz. ve üzerindeki bu ismi değiştirebiliyorsunuz. Herhalde evinizde böyle bir kutu olsa üstüne "Değişken" yazmayacaktınız. Diyelim ki içine Oyuncaklarınızı koymak istediniz bu durumda kutunun üstüne ne yazardınız. şunlardan birini seçin.

  • Plastik ördek
  • Oyuncak
  • Gereksiz eşya




Ben olsam Oyuncak yazardım. çünkü daha kısa ve içindekileri doğru temsil ediyor. Plastik ördek diyenler büyük hata yapmış oldu çünkü kutuya sadece ördek koymayacağız. Bu sebeple daha genel bir isim yazmamız gerekiyor. 

Gereksiz eşya yazabilirsiniz ama buradaki sorun da şu: kutuyu kapatırsanız içinde ne oldğunu hatırlamak zor olacaktır.
Eğer burdaki mantığı anladıysanız Php programlama da bundan daha karışık değil. Fakat ille de kutuya"Arabam" yazmak isteyenler okumayı bırakıp bir oto tamircisinde işe girebilir. daha kısa yoldan para kazanmış olurlar ve sevdikleri işi yapmış olurlar smiley
Şimdi gelelim işin Php kısmına. Php ile değişken yaparken başına harfi yazmak gerekiyor (bakıyorum paryı gördünüz gözünüz açıldı, işte php böyle birşey daha öğrenmeden paranın ucunu gösteriyor). yukarıdaki örneğe uygun olarak oyuncak isimli bir değişken yazarsak. $oyuncak şeklinde yazmamız gerekiyor.ve işte ilk php kodumuz geliyor.
$oyuncak="Ördek";
Bunu açıklarsak, oyuncak isimli değişkene Ördek koymuş olduk. Yukarıdaki kutuda sadece ördek olduğunu düşünürseniz kolayca anlarsınız.  Oyuncak yazan kutuya ördek koyduk.
Şimdi ördeğimizi biraz geliştiriyoruz. (pardon örneğimizi dicektim) smiley okuyormusunuz diye kontrol ettim. Programlama diyince korkanlar için ortamı yumuşatıyorum.
$oyuncak="Araba";
Şu anda kutuya Araba koyduk. burada dikkat edeceğiniz nokta artık kutuda ördek yok. peki ördek nereye gitti diyeceksiniz. ördek öldü. uçtu. kayboldu. Yani kutuya yeni birşey koyunca eskisi kaybolur. eskisi size lazımsa kendinize başka bir kutu yapmalısınız. şöyle ki:
$oyuncak1="Ördek";$oyuncak2="Araba";
Gördünüz mü bilgisayarda kutu üretmek çok kolay (yani değişken) Ufak ufak sizi değişken demeye alıştıralım. kutu çocuklar için, sen büyüdün artık. kocaman oldun. Değişken de bakayım, D-e-ğ-i-ş-k-e-n... afferiiim. smiley
Şimdi gelelim bu değişkenle neler yapabileceğimize, tamam öğrendik ama bunu nasıl kullanacağız :
Örnek: Diyelim ki web sitemizde birsürü çocuk üyemiz var. ve bu üyelerin hangi tür oyuncak sevdiğini kaydettikleri bir bölüm yaptık. sonra biz bunları üye profili sayfasında göstermek istiyoruz. (Kaydet tuşuna falan kafayı taklayın. onları da kolayca öğreteceğim)

Örneğin: Ali diye bir üyemiz var. ve Araba seviyor. profili de şöyle görünmeli;
üye adı: Ali
Araba ile oynamayı seviyor.
Alinin profiline giren herkes yukarıdaki gibi bir yazı görüyor. şimdi bu yazıyı kim hazırlayacak. 

Tabii ki sizin bunu yazdırmak için şöyle bir kodlama yapmış olmamız gerekiyor; 
print " Üye adı $isim ";
print $isim , $oyuncak ile oynamayı seviyor"
Burada print komutuna kafayı takmayın. sadece tırnak içindekileri gösteriyor, kendisi görünmüyor. yani siteye girenler Print kısmını görmüyor sadece tırnak içindekini görüyor. bakalım ne var tırnak içinde.
$isim ve $oyuncak diğerleri aynen ekranda görünüyor. bu ikisi ise bildiğiniz gibi hayali kutular. içinde ne varsa onu gösteriyor.
Şimdi aşağıdaki kodları anlamaya çalışalım.
$isim="Ayşe";$oyuncak="Bebek";
print " Üye adı $isim ";
print $isim , $oyuncak ile oynamayı seviyor"
Bilin bakalım bu sayfaya biri girdiğinde ne görecek:
üye adı: Ayşe
Bebek ile oynamayı seviyor.
Keyifli Kodlamalar...

Proje Safha


Php ile Githup Login İşlemi

Uzun süredir bazı projelerime github ile giriş desteği sunmak istiyordum. Ancak bir türlü 
basit kod parçacıkları bulamadım bu konuyla ilgili. Github’un önerdiği sınıflar ise, dağ gibi büyük ve sadece login işlemi yapmak isteyenler için fazlasıyla gereksizdi. Bu yüzden en sonunda şurada bulduğum kullanımı basit bir sınıf haline getirdim ve benim gibi projelerine github login desteği sunmak isteyen sizlere yardımcı olabilmek adına paylaşmaya karar verdim.
ilgili sınf kodlarına  =>  burdan erişebilirsiniz.

kullanımına ise şuradan bakalım => github

Uygulama Oluşturmak
Github.com üzerinden hesabınıza giriş yapın ve ayarlardan uygulamalar bölümüne gelin. Direk aşağıdaki bağlantı;
https://github.com/settings/applications
Burada üstte yeni uygulama oluşturabilir, alt kısımda ise izin verilen uygulamalarınızı görebilirsiniz. Uygulama oluşturduğunuzda size client id ve secret key verecek, bunları sınıfı çağırırken kullanın.
keyifli kodlamalar..

Python

Tahmin edebileceğiniz gibi Python (C, C++, Perl, Ruby ve benzerleri gibi) bir programlama dilidir ve tıpkı öteki programlama dilleri gibi, önünüzde duran kara kutuya, yani bilgisayara hükmetmenizi sağlar.

Bu programlama dili Guido Van Rossum adlı Hollandalı bir programcı tarafından 90’lı yılların başında geliştirilmeye başlanmıştır. Çoğu insan, isminin Python olmasına aldanarak, bu programlama dilinin, adını piton yılanından aldığını düşünür. Ancak zannedildiğinin aksine bu programlama dilinin adı piton yılanından gelmez. Guido Van Rossum bu programlama dilini, The Monty Python adlı bir İngiliz komedi grubunun, Monty Python’s Flying Circus adlı gösterisinden esinlenerek adlandırmıştır. Ancak her ne kadar gerçek böyle olsa da, Python programlama dilinin pek çok yerde bir yılan figürü ile temsil edilmesi neredeyse bir gelenek halini almıştır.

Dediğimiz gibi, Python bir programlama dilidir. Üstelik pek çok dile kıyasla öğrenmesi kolay bir programlama dilidir. Bu yüzden, eğer daha önce hiç programlama deneyiminiz olmamışsa, programlama maceranıza Python’la başlamayı tercih edebilirsiniz.

Günlük yaşamınıza şöyle bir bakın. Gerek işyerinizde olsun, gerek evde bilgisayar başında olsun, belli işleri tekdüze bir şekilde tekrar ettiğinizi göreceksiniz.

 Mesela sürekli olarak yazılı belgelerle uğraşmanızı gerektiren bir işte çalışıyor olabilirsiniz. Belki de her gün onlarca belgeyi açıp bu belgelerde birtakım bilgiler arıyor, bu bilgileri düzeltiyor, yeniliyor veya siliyorsunuzdur. 

Bu işlemlerin ne kadar vakit alıcı ve sıkıcı olduğunu düşünün. Eğer bir programlama dili biliyor olsaydınız, bütün bu işlemleri sizin yerinize bu programlama dili hallediyor olabilirdi.
İşte Python programlama dili böyle bir durumda devreye girer. 

Her gün saatler boyunca uğraştığınız işlerinizi, yalnızca birkaç satır Python kodu yardımıyla birkaç saniye içinde tamamlayabilirsiniz.

Yada şöyle bir durum düşünün: Çalıştığınız işyerinde PDF belgeleriyle bolca haşır neşir oluyor olabilirsiniz. 

Belki de yüzlerce sayfalık kaşeli ve imzalı belgeyi PDF haline getirmeniz gerekiyordur. Üstelik sizden bu belgeleri mümkün olduğunca tek belge halinde PDF‘lemeniz isteniyor olabilir. 

Ama o yüzlerce sayfayı tarayıcıdan geçirirken işin tam ortasında bir aksilik oluyor, makine arızalanıyor ve belki de ister istemez belgeniz bölünüyordur.

İşte Python programlama dili böyle bir durumda da devreye girer. Eğer Python programlama dilini öğrenirseniz, internette saatlerce ücretsiz PDF birleştirme programı aramak veya profesyonel yazılımlara onlarca dolar para vermek yerine, belgelerinizi birleştirip işinizi görecek programı kendiniz yazabilirsiniz.

Python programlarının en büyük özelliklerinden birisi, C ve C++ gibi dillerin aksine, derlenmeye gerek olmadan çalıştırılabilmeleridir. Python’da derleme işlemi ortadan kaldırıldığı için, bu dille oldukça hızlı bir şekilde program geliştirilebilir.
Ayrıca Python programlama dilinin basit ve temiz söz dizimi, onu pek çok programcı tarafından tercih edilen bir dil haline getirmiştir. Python’ın söz diziminin temiz ve basit olması sayesinde hem program yazmak, hem de başkası tarafından yazılmış bir programı okumak, başka dillere kıyasla çok kolaydır.

Python programlama dili ve bu dili hakkıyla bilenler sadece uluslararası şirketlerin ilgisini çekmekle kalmıyor. Python son zamanlarda Türkiye’deki kurum ve kuruluşların da dikkatini çekmeye başladı. Bu dil artık yavaş yavaş Türkiye’deki üniversitelerin müfredatında da kendine yer buluyor.

Python’ın yukarıda sayılan özellikleri sayesinde dünya çapında ün sahibi büyük kuruluşlar (Google, YouTube, Yahoo! gibi) bünyelerinde her zaman Python programcılarına ihtiyaç duyuyor. Mesela pek çok büyük şirketin Python bilen programcılara iş imkanı sağladığını, Python’ın baş geliştiricisi Guido Van Rossum’un 2005 ile 2012 yılları arasında Google’da çalıştığını, 2012 yılının sonlarına doğru ise Dropbox şirketine geçtiğini söylersek, bu programlama dilinin önemi ve geçerliliği herhalde daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacaktır.

Sözün özü, pek çok farklı sebepten, başka bir programlama dilini değil de, Python programlama dilini öğrenmek istiyor olabilirsiniz.

Kasımda aşk başkadır...


Bilinmeyen Php fonksiyonları Seri 1


Bir kaç hafta önce kod parçacıkları incelerken yine kulağı tersten tutmaya çalışan
bir kod ile karşılaştım ve “Hazırlanacak Makaleler" listeme not ettim. :)
Kullandığımız diller bize bir çok fonksiyon sunmasına rağmen
bir süre sonra bunlar da yetersiz kalmaya başladı ve “framework" kullanarak
işlerimizi daha da hızlandırmaya çalıştık,
hala da süreçleri daha fazla hızlandırmak için çalışıyoruz. 
Bunun ana sebebi biz yazılımcıların çalışma saatlerini
şirketlere / işverenlere ücret karşılığında
kiralayarak çalışıyor olması sanırım. 
Bu yüzden bizi fazladan kod yazmaktan kurtaracak fonksiyonları zorluk derecesine
bakmadan bu seride paylaşacağım.
Bazı projelerde bol haneli sayıları arayüzde göstermemiz gerekir.
(Örneğin : Kullanıcının kazandığı toplam puan)
Bu tarz durumda ekrana;
1250145 - bir milyon iki yüz elli bin yüz kırk beş - sayısını direk yazarsak
okunması oldukça güç olacaktır.

Bu sayıyı sondan üçer haneler şeklinde ayraçlarla bölmemiz gerekebilir.

number_format fonksiyonundan haberdar olmayan bir coder arkadaşım
aşağıdakine benzer kod yazarak araya ayraçlar eklemiş.

   // Kullanıcının toplam skoru   
   $point = 12684729;   
   // Bu değer kaç haneli?   
   $length = strlen($point);   
   // Geçici değişken   
   $k = 1;   
   // Skorun ayraçlı halini atacağımız değişken   
   $real_point = '';   
   // Skorun hane sayısı kadar döngüye girelim.   
   for($i = $length; $i > 0; $i--) {   
     // Tüm haneleri tersten birer birer alalım.   
     $real_point .= substr($point, $i - 1, 1);   
     // Her 3 haneden sonra ayraç ekleyelim.   
     if($k % 3 == 0 & $i != 1) { $real_point .= ','; }   
     // Katsayıyı 1 arttıralım.   
     $k++;   
   }   
   // Değişkenin değerini ters çevirelim. (Döngü tersten döndüğü için)   
   $real_point = strrev($real_point);   
   // Ekrana çıktı verelim.   
   echo $real_point;   
   // Çıktı : 12,684,729   

Bu örnek daha az satır kod yazarak başka şekillerde de hazırlanabilir. Ben buna benzer bir kod ile karşılaştığım için direk bu örnekten gitmek istedim. Bu kadar kod yazmak yerine Php’nin bize sunduğu fonksiyonu kullansaydık tek satırda işimizi çözecektik. :)



   $point = 12684729;   
   echo number_format($point);   
   // Çıktı : 12,684,729   

Benzer bir işlemi para birimleri için yapmak isterseniz yine imdadınıza yetişecek bir fonksiyon bulunuyor. Para işlemleri için money_format , sayı işlemleriniz için number_format fonksiyonlarını inceleyebilirsiniz.